Maastrichter Brigade, Historische Marechaussee
Home
Wij over onszelf
Geschiedenis
agenda
foto's
Evenementen
In de pers
Steun de Brigade
Sponsors en pilaren
Lid worden
Interessante links
Contact

 

 

Er was eens….de Maastrichter-Brigade!

 Wij zijn vereerd met uw bezoek aan onze site. Graag vertellen wij meer over onszelf.

 Sinds 1998 zijn actief als re-enactment vereniging. Re-enactment is een hobby in opkomst. De achterliggende gedachte is om als gedreven geschiedenisliefhebber de geschiedenis te doen herleven door gericht historische gebeurtenissen na te spelen of uit te beelden. Bij voorkeur op locatie waar daadwerkelijk geschiedenis is geschreven. Daarbij gaan we voor 100% historische correctheid. Denk daarbij aan authenticiteit van kleding en gebruiksvoorwerpen maar ook aan de houding van de ‘historische persoon’ die je uitbeeld. Voorwerpen die men normaal achter glas in een musea kan bewonderen komen bij ons voelbaar en in actie tot leven. Het verspreiden van historisch besef is daarmee een educatieve kant van onze vereniging.

 


Wij zijn een hechte, kleine vereniging uit Maastricht en beelden een Koninklijke Marechaussee brigade uit in de periodes 1814-1844 en 1914-1940. Het fundament is onze passie voor de marechaussee historie. De uniformering die wij gebruiken voldoet aan de authentieke Koninklijke voorschriften. Om een zo groot mogelijke correctheid na te streven verrichten wij veel studie. In onze uitbeelding als marechaussee zijn wij op tal van gelegenheden te vinden zoals Koninklijke feestdagen, grote- en locale historische evenementen, openingen, erewachten, veteranendagen en natuurlijk historische veldslagen. Als lid van Napoleontische Alliantie Nederland (NAN) vertegenwoordigen wij het historische militaire politieapparaat op alle slagvelden en plaatsen waar het korps toen der tijd daadwerkelijk in actie is gekomen. 

 

 

 

 

 

Hoe uit zich dit nu in de praktijk? Onze uitbeelding als marechaussee sluit aan bij de taken die het Wapen in het toenmalige (militaire) leven vervulde. Concreet betekend dit: wat de marechaussee toen deed, doen wij ook! Dit zorgt voor een waslijst aan taken: toezicht houden op rust en orde onder militairen en het openbare leven, bewaking van hoge officieren, deserteurs en dieven oppakken, ordonnansdiensten verrichten, krijgsgevangen bewaken, patrouille lopen, spionnen arresteren, verboden waren confisceren, controle van persoonsbewijzen, bekeuren van overtredingen, oproerkraaiers aanpakken…. en alles wat zich verder voordoet. Dit alles beelden wij uit voor of tussen het publiek. De marechaussee had een vrijwel onaantastbare Koninklijke status. Slechts naar de wil van de koning had men te luisteren. Officieren van het leger konden de marechaussee slechts tot een taak verzoeken. De marechaussee had daardoor weinig te duchten en vormden een apart wapen binnen de Nederlandse krijgsmacht. Als politieapparaat was zij behoorlijk gevreesd en gerespecteerd. In geval van wangedrag was een enkele afstraffing of waarschuwing vaak voldoende. Was dit niet voldoende dan werden zware middelen niet geschuwd. Rebellie tegen de marechaussee stond gelijk aan rebellie tegen de koning!

 

 

Koning Willem I

 

Moge nu niet de indruk gewekt worden dat wij continue dienstkloppen en lopen te rennen. Natuurlijk zijn er momenten maar voor ons is de hobby ook een stukje recreatie. Wij vinden ontspanning een onmiskenbaar onderdeel van onze vereniging, of dat nu in uniform of burger is. Regelmatig komen wij bij elkaar op onze thuishonk om naast oefen- en theorie avonden gezellig te borrelen.

 

 Heeft u nog vragen over onze vereniging of hobby? Neem gerust contact met ons op!

 Graag tot ziens in ’t veld of in die Yseren Stadt Maestricht, Bolwerck der Nederlanden!

 

 PROMOTIEFILMPJE SLAG BIJ WATERLOO (youtube)

Zonder vrees en zonder blaam  | mb@maastrichter-brigade.eu