Maastrichter Brigade, Historische Marechaussee
Home
Wij over onszelf
Geschiedenis
agenda
foto's
Evenementen
In de pers
Steun de Brigade
Sponsors en pilaren
Lid worden
Interessante links
Contact

 

 

 

 

Van 26 t/m 28 augustus was er een nieuw NAN evenement het EVO, dit was een evenment zonder publiek
Even gezellig met elkaar terug in de tijd

 Maastricht 70 jaar bevrijd 13 en 14 september 2014

Op 13 en 14 september 2014 was Maastricht 70 jaar bevrijd, het hele bevrijdingsfeest in Maastricht werd georganiseerd door de Maastrichter Brigade. Op zaterdag en zondag was er een bivak in het Faliezusterpark en op zaterdag een bevrijdingsstoet door de straten van Maastricht. Speciaal was dat hier 8 veteranen van de Old Hickorydivisie bij aanwezig waren een hele eer. Veel mensen zijn komen kijken naar de stoet en het bivak. Deelnemers kwamen uit, Nederland, België en Frankrijk. Wij kijken terug op een bijzonder mooi evenement.

 

 

 

 

 

 

 

ZLSM Simpelveld juni 2010

Op 12 en 13 juni vonden weer de stoomtreindagen plaats, het speelde zich af rond 1920.
De Maastrichter Brigade heeft weer van zich doen spreken in de beste zin van het woord, de mannen gingen op zoek naar smokkelwaar zoals boter, koffie en alcoholische dranken. Weer werden er diverse mensen aangehouden en kon men een fikse boetes van wel zeker fl. 2,50 verwachten of twee dagen cel. Sommigen hadden de gekste plaatsen uitgezocht om boter te smokkelen. Maar de dag was warm en al snel viel men door de mand. Ook werd de trein bij de grensovergang vanuit Duitsland aangehouden. Ook hier trof men mensen aan zonder papieren en mensen die nog een boete hadden openstaan. Zelfs een net uitziende dame werd staande gehouden met te veel drank op, ze was in bezit van diverse alcoholische smokkelwaar. Ook het treinpersoneel maakte zich schuldig met het helpen van smokkelaars. Er werd in de trein een jongeman aangehouden die meerdere strafbare feiten op zijn kerfstok had staan en wederom werd betrapt met smokkelwaar. Hij probeerde diverse mensen in zijn misdaad te betrekken. De mensen kregen weer een goede indruk van de taken van de Marechaussee in die periode. Hier beneden een paar foto's

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een topevenement in Brabant

 

De Equipage de Delft was van vrijdag 6 november tot zondag 8 november een buitengewoon gastheer voor een top reenactment. Het fort Sabina in de buurt van Willemstad (Brabant) was een top lokatie. De bedoeling was om een mooi, stoer fort te laten zien, maar ja...steen blijft steen, of nee toch niet want de reenactors gingen dit fort tot leven wekken. Weet u nog, die oude soldatenfilms of piratenfilms, wat een romantiek wat een helden zoals Erroll Flynn. Wie heeft niet ooit gezegd: ik zou best wel in die tijd geleefd willen hebben. Maar....beeld zo'n oude film de werkelijk uit, nee!!!

Het soldatenleven ging niet over rozen, veel marcheren, exerceren, eenzijdig eten, slapen in vochtige ruimtes en veelal ongemakkelijke en onpraktische kleding.
De aanwezige mensen konden aan de lijve ondervinden dat het soldatenleven toch niet zo romantisch is als van te voren gedacht.

De Marechaussee wachten de reenactors en gasten op bij de poort, sommige gasten hebben aan de lijve ondervonden dat de vriendelijkheid van de historische Marechaussee grenzen kent.

 

 

   

Wat is het doel van uw bezoek

 

De wachtruimte van de KMar gezien vanaf de buitenkant van het fort Sabina

 

 

De Marechaussee

Binnen in de wachtruimte waar iedereen zich moest melden zaten deze "vriendelijke" mannen te wachten. De eerste vraag was: wat Kom je hier doen?? Domme antwoorden zoals: Kijken?? werden niet getolereerd. Je komt toch zeker niet naar een zwaar bewaakt fort om te kijken, oké aanmelden als rekruut is aannemelijk of je terug melden van je zeldzaam verlof (wel even je verlofpas laten zien) is mogelijk. Je kunt niet zomaar iedereen toelaten in een zwaarbewaakt fort, je zult maar een spion binnen je muren krijgen. Ook werden regelmatig de wapens gecontroleerd: zijn  ze schoon, heb jij je eigen wapen bij je en zijn je patronen in orde zijn vragen die redelijk veel werden gesteld.

Marechaussees in het poortgebouw.

 

 

   

Wat is uw doel van bezoek!!

 

Het wapen wordt gecontroleerd

 

 

   

En soms is iets niet in orde

 

Twee ontspannen gezichten dus alles is in orde

 

 

   

Even de verlofpas ondertekenen

 

De poort in de gaten houden

 

Marechaussee taken

De Marechaussee had natuurlijk veel meer taken dan alleen maar de poort bewaken. In het fort kon het er wel eens ruw aan toe gaan, zeker als men lang ter plekke moest zijn. Er zitten heel wat verschillende onderdelen in het fort bijv: Marine, Infanterie, Artillerie. Niet alleen soldaten zijn er te vinden, omdat vele mensen gevlucht zijn voor het geweld zijn er heel wat burgers in het fort terecht gekomen waaronder: soldatenvrouwen en vrouwen voor soldaten (denk hier maar eens over na), kinderen, handelaars enz. Iedereen kreeg een eigen plekje, soms binnen en soms ook buiten. Jullie begrijpen dat een zo'n gemêleerd volk en soldaten voor problemen zorgen. In het fort zat ook een taveerne, en ook al waren er regels tegen overmatig drankgebruik of tegen onzedelijk gedrag, toch ging het regelmatig fout en moest de Marechaussee opdraven. Geweld tegen de Marechaussee werd niet getolereerd en werd streng bestraft aangezien de Marechaussee de vertegenwoordigers van de Koning waren.

Het sluiten van de taveerne (Tap toe) zorgden wel eens vaker voor gemor, soms gebruikte men zelfs geweld tegen de Marechaussee, maar dan kon men rekenen op minimaal een lange gevangenisstraf. Ook de vrouwen konden wel eens lastig zijn door dames van lichte zeden en de liefjes van de soldaten. Handel werd ook in het fort bedreven. Hieronder een impressie van het leven in het fort.

Wachtmeester Houben in de weer met het maken van de patronen voor in een vuursteenkarabijn 

 

 

 

   
   

 

 

   
   

 

 

   
   

 

 

 

   

Fort Sabina

 

De handelaars

 

 

 

 

   

In de taveerne

  

 

 

 

   
   

 

 

 

   

Wij de Maastrichter Brigade, Historische Marechaussee willen de 
bevelvoerder van de Equipage vragen iedereen te bedanken voor
de gastvrijheid die wij hebben mogen ontvangen

 

En een speciale dank voor Aad, wij kunnen niets anders doen
 dan je te complimenteren voor de voortreffelijke organisatie, dit

was een evenement om niet snel te vergeten, jullie begrijpen
wat de taken van de Marechaussee waren. De sfeer en gast-
vrijheid was meer dan top.

Hopelijk tot snel

 

 

 Huwelijk van Wachtmeester Vermeulen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder vrees en zonder blaam  | mb@maastrichter-brigade.eu